Harpeterapeut på hospice
Musik skaber samvær, fordybelse, smil og tårer, nærvær, ro og afspænding.
Den 26-strengs keltiske harpe har en smuk, overtoning og fyldig klang, som går ind i de flestes hjerter og det har vist sig, at harpeterapien kan virke smerte-lindrende og forbedre vejrtrækning og give nye indsigter.
Harpeterapien kan give dagen indhold og skabe et åndehul i en hverdag, hvor man som uhelbredeligt syg eller pårørende kan være både fysisk og følelsesmæssigt meget belastet.
Harpeterapi på hospice
Når harpeterapeuten spiller på Hospice Sjælland, bruger hun sin viden om tonearter, rytme, tempo og forskellige stemninger i musikken til at skabe netop den atmosfære, som den enkelte har brug for.
Harpemusikken er først og fremmest egne kompositioner og improvisationer; musik, som ikke er kendt på forhånd, er ofte mere afspændende end den musik, som vi kender, og som dermed bringer minder op på godt og ondt.
På patientens præmisser
Når harpeterapeuten spiller for patienterne, er det altid på deres præmisser. Nogle sidder op i en stol og nyder musikken, andre ligger i sengen.
Nogle modtager musikken for at kunne falde i søvn, mens det for andre er meget vigtigt at være vågne og nærværende.
Musikken er med til at åbne for samtaler af forskellig art. Ofte begynder patienten at reflektere over eget liv eller livet generelt. Andre gange er det kun musikken, der fylder.
Rigtig mange patienter og pårørende takker ja til tilbuddet om harpemusik. I mange tilfælde bliver det første besøg med harpen på en stue fulgt op af flere.
Sommetider er harpeterapeuten med på stuen, når en patient lige er død, når en kiste bliver båret ud, og kan også deltage med harpen ved bisættelsen.